Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dění v pivovarech

Pivovary


Pivní.info

Aktuální celoplošná televizní reklama na pivo Březňák rozvířila mezi znalci debaty o postavě pana Cibicha, muže z etikety. Kdo to vlastně byl, když je mu prokazována taková úcta?

Victor Cibich se narodil 11. prosince 1856 v Hustopečích u Brna. Jeho vzdělání není známo, celý život byl zřejmě drážním úředníkem, díky čemuž se často stěhoval. Oženil se roku 1884 v Praze s Auguste Bunzelovou, se kterou měl dva syny, Bruna a Paula. Ve Velkém Březně se Cibichovi trvale usadili 12. března 1891. Bydleli v prostorném bytě v budově nádraží. V roce 1901 byl Victor Cibich kontrolorem soukromé rakouské severozápadní dráhy. O šest let později zažádal u obce Velké Březno o udělení domovského práva. V protokolu následného jednání obecního výboru je poprvé zaznamenána jeho funkce přednosty stanice Velké Březno.

Victor Cibich byl proslulý svou láskou k pivu Březňák nejen ve Velkém Březně, ale i okolí. V roce 1906 ho proto oslovila správní rada s nabídkou stát se tváří piva Březňák a Cibich rád souhlasil. Jeho portrét se od té doby objevoval na etiketách, reklamních cedulích, inzertních a propagačních materiálech všeho druhu. Jako protihodnotu dostal doživotní rentu 30 piv týdně, kterou si vychutnával v restauraci Tivoli ve Velkém Březně.

Pan Cibich zemřel v 59 letech. Záznam o jeho pohřbu vypovídá o jeho postavení ve společnosti a oblíbenosti. Na hřbitov ve Valtířově, kde má svůj hrob dodnes, se s ním přišli rozloučit členové hraběcí rodiny Chotků, úředníci a zřízenci státních drah, představitelé a členové místních spolků a korporací.

U příležitosti stého výročí ochranné známky s panem Cibichem se konala v Ústí nad Labem dvoudenní konference na téma „Muž, který dal pivu tvář“, na které se sešlo na čtyřicet historiků ze čtyř zemí Evropy. Přednášky pak byly vydány ve sborníku „Pivo lepších časů“. U stejné příležitosti byl nákladem pivovaru obnoven zapomenutý hrob Victora Cibicha na hřbitově ve Valtířově osazením epitafní desky. Současně bylo oficiálně pozměněno jméno muže z etikety, které bylo do té doby nesprávně známo jako pan Zippich, k čemuž přispěl patrně nepřesný fonetický přepis. O panu Cibichovi se rozepisuje také Martin Krsek ve své knize Šedesát ústeckých NEJ, jako o nejznámějším českém pivaři na světě.

Dokladem úspěšnosti motivu pana přednosty stanice je fakt, že postupem času používaly a stále používají Cibichův portrét na svých etiketách pivovary v Itálii, USA, Kostarice, Uruguayi, Rumunsku, Francii nebo ve Vietnamu – samozřejmě bez souhlasu mateřského velkobřezenského pivovaru.

Zdroj: Tisková zpráva Drinks Union

Video: YouTube.com


Společně s dalšími osmi porotci zvolil Josef Tolar, sládek a výrobně technický ředitel Budějovického Budvaru, na festivalu "Great British Beer Festival (GBBF)" nejlepší pivo Velké Británie, který pořádá spotřebitelská organizace CAMRA. Z více než dvou tisíc značek, které se celkově přihlásily do soutěže, zvítězila Alton´s Pride z hrabství Hampshire. Vítěze český sládek volil mimo jiné s členem britského parlamentu či odborným redaktorem britské televize BBC.

"Vítězné pivo bylo mým favoritem. Je to zlatohnědé pivo velice čisté chuti se zakouřeným nádechem. Obsahuje asi 3,8 procenta alkoholu a musím říci, že se velice příjemně pilo. Jsem přesvědčen, že zvítězilo nejzajímavější pivo, které přesvědčilo prakticky všechny porotce," uvedl k vítěznému pivu Tolar.

Britský způsob hodnocení při pivních soutěžích je odlišný od toho českého, kdy se hodnotí například plnost či hořkost. Kromě klasického anonymního hodnocení, kdy porotci jednotlivé vzorky bodují ve čtyřech kategoriích - chuť, vůně, vzhled a dojem - jsou piva hodnocena i v diskusi mezi porotci a na jejím základě je určen vítěz.

"Bylo to velice působivé a pro mě, jako Čecha, i nezvyklé. Je to takový systém dle anglického práva, kde se o všem debatuje. Kromě bodového hodnocení porotci o jednotlivých pivech diskutují a až na základě této diskuse a vzájemného přesvědčování vzejde vítěz. Debata byla místy velmi bouřlivá, zvláště v ní vynikal právě redaktor BBC, který ale, stejně jako všichni členové poroty včetně poslance britského parlamentu, pivu opravdu rozuměl. Myslím, že je to velice spravedlivé a tímto způsobem lze odpovědně zvolit nejlepší pivo i mezi naprosto rozdílnými typy piv, jako tomu bylo na této soutěži," vysvětlil Tolar.

V modelu soutěže na GBBF jsou totiž ve finálovém kole hodnocena piva velice odlišných typů, která se do závěrečného klání kvalifikuji vítězstvím v šesti pivních kategoriích: Bitter, Best Bitter, Dark & Light Mild, Golden Ale, Speciality Ale a Strong Bitter. Na GBBF se v nich utkalo 73 značek, které hodnotilo 33 porotců. Ti určili vítěze jednotlivých kategorií a poslali je tak před hlavní porotu, která rozhodla o celkovém vítězi. K šesti vítězům je pak automaticky přiřazen vítěz soutěže o zimní speciál, která se koná v zimním období.

"Britský pivní trh je v porovnání s naším velice rozmanitý a nabízí opravdu širokou nabídku různých druhů piv. Tomu odpovídá i rozsah soutěže a kategorií. Posledních sedm piv je pak hodnoceno bez jakýchkoli rozdílů a záleží na tom, jak pivo dokáže porotce zaujmout. Myslím, že je to takový spotřebitelský výsledek. Ale rozhodně se nedomnívám, že by hodnocení bylo laické. Britové jako národ jsou velkými znalci piva a porotci jsou mistři svého řemesla. Velmi si vážím toho, že jsem mohl být členem této poroty," podotkl Tolar.

Kromě soutěže o nejlepší pivo byla součástí GBBF dražba různých předmětů, jejíž výtěžek je tradičně určený na charitativní účely. Vrcholem této soutěže pak byla dražba nazvaná "Brewer for a Day", tedy možnost stát se na jeden den sládkem vybraného pivovaru. Pro letošní rok byl cenou jeden den v roli sládka v Budějovickém Budvar. Značka Budweiser Budvar je ve Velké Británii dlouhodobě jednou z nejpopulárnějších importovaných značek, a proto byl o možnost vařit zde jeden den pivo velký zájem. Vítězem se nakonec stal sedmdesátiletý Ian Dobson, jeden ze zakladatelů sdružení CAMRA a v období 90. let i jeho předseda. V dražbě zvítězil nejvyšší nabídkou v historii GBBF, když za roli sládka pro jeden den nabídl 1250 anglických liber, tedy téměř 39 tisíc korun.

"Měl jsem velkou radost, když jsem od naší královny dostal Řád britského impéria, ale možnost být sládkem v Budějovickém Budvaru toto ocenění zastiňuje. Řídit výrobu v jednom z nejikoničtějších pivovarů Evropy, byť jen na pár hodin, je splněním mých snů," řekl ke svému vítězství Ian Dobson. Ten má k Budějovickému Budvaru dlouholetý vztah. Poprvé jej navštívil před rokem 1989 a podle jeho slov byl tehdy motivován hlavně snahou vyzkoušet dobré pivo.

Pro Dobsona je v pivovaru připraven náročný program, který mu poskytne komplexní představu o náplni činnosti sládka v Budějovickém Budvaru. Vítězstvím získá přístup na všechna místa, která sládek v průběhu jednoho pracovního dne při své práci navštíví. Ve výrobě bude s Tolarem přebírat suroviny pro výrobu piva či testovat jednotlivé fáze procesu vaření piva. V průběhu dne pak společně naplánují výrobu Budějovického Budvaru pro další období nebo zkontrolují průběh stavebních prací a budou jednat se stavebními dodavateli. Kromě návštěvy v pivovaru je pro Iana Dobsona připraven jednodenní pobyt v Praze a v Českém Krumlově.

"Mám opravdu radost, že vítězem je právě Ian, který má k Budějovickému Budvaru dlouholetý vztah. Chceme mu připravit opravdu realistickou zkušenost, a proto spolu začneme hned v šest hodin ráno," dodal s úsměvem Tolar.

Zdroj: WebReporter.cz | Autor: Barbora Bělinová


Američané opouští Herold

[úterý, 12. srpen 2008]

Malý, ale známý březnický pivovar Herold změnil majitele. Po amerických investičních fondech vstoupil do firmy tuzemský majitel - pražská investiční a konzultační společnost Ballena podnikatele Marka Šoltése.

Američany ovládaná společnost Pivovar Herold Breznice Holdings USA prodala Herolda po třech letech svého působení.

Na půl plynu

Podle informací HN je důvodem ekonomická situace pivovaru, který je už několik let ve ztrátě a vyrábí přes 14 tisíc hektolitrů ročně - tedy ani ne polovinu toho, jakou má kapacitu.

Američané prodali březnický pivovar se značkami, jako je Herold, Bastard, Porter či Kameňák. Pivovar sice vyváží podstatnou část své produkce do zahraničí, především USA, Anglie a Finska, ale na domácím trhu a ve svém regionu byly jeho speciály k vidění a k ochutnání stále méně. Klesaly i prodeje v síti obchodních řetězců.

Nový vlastník chce vybudovat silnou regionální značku, obnovit českou distribuční síť i některé chátrající objekty.

"Obchodní politika orientovaná na vývoz do Spojených států amerických a Velké Británie byla díky neustálému posilování kurzu české koruny pro malý pivovar neudržitelná," vyjádřil se včera nový ředitel Miroslav Abrahám, který vystřídal na tomto postu Američana Davida Porteouse. Prodeje piva podle ředitele Abraháma klesaly i přesto, že pivovar vybudoval v minulých letech v devíti státech USA síť šedesáti odběratelů. Cenu za pivovar firmy tají.

"Herold je vynikající pivo. Ale tím, že využívá jen menší část své kapacity, se výrobní náklady prodražují," vyjádřil se nedávno pro HN Karel Košař, ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského (VÚPS), pod který Herold až do privatizace v roce 1997 patřil.

Bývalý ředitel pivovaru David Porteous od počátku sázel na tradiční českou technologii a pivo, zejména speciální značky, které vyhrávají nejednu degustační soutěž. A odmítal prodávat doma i v cizině lacino. Tradiční česká kvalita má být podle něj k mání za odpovídající cenu. "Levné pivo si může zákazník koupit kdekoliv," tvrdil Porteous.

Vlastnické rošády

Před společností Pivovar Herold Breznice Holdings USA patřil pivovar Američanovi Charlesi Corrymu, jenž má stejně jako Porteous českou manželku a který Herolda v roce 1997 koupil od VÚPS.

Dva roky před Corrym řídil pivovar na základě pronájmu Kazach Alexej Samik a jeho firma S-Progres.

Prodej březnického Heroldu je další z několika změn vlastníků tuzemských pivovarů, ke kterým došlo v poslední době.

Poté, co světová pivovarnická čtyřka Heineken loni koupila Královský pivovar Krušovice a letos k němu přidala i Zlatopramen a další značky ze skupiny Drinks Union, následovaly další vlastnické rošády.

Česká společnost K Brewery rozšířila počet ovládaných pivovarů o další značky - o protivínský Platan, jihlavského Ježka nebo Klášter Hradiště.

O prodeji svého pivovaru jedná i město Náchod.

Zdroj: iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


K pivu zazpívá také Šuláková

[pondělí, 11. srpen 2008]

Jen třikrát do roka najdou fajnšmekři na prodejních pultech oblíbené sváteční pivní speciály – na Vánoce, Velikonoce a třetí várka piva s vyšších obsahem alkoholu se vaří na tradiční pivní slavnosti. Ty vypuknou již tuto sobotu v areálu litovelského pivovaru.

Při Litovelském otvíráku si návštěvníci budou moci kromě piva kvasnicového, černého, s lavinovým efektem a dalších sedmi druhů klasicky vařeného piva vychutnat i bohatý kulturní doprovodný program. Kralovatmu letos stejně jako loni bude Fleret s Jarmilou Šulákovou.

„Kromě řízných lidovek v Litovli zazní i hanáčtina v podání rockové kapely Stracené Ráj, vrcholem večera pak bude dvouhodinový koncert legendární skupiny Turbo. Kromě ní na slavnostech zahrají i revivalové kapely Abby a Robbieho Williamse či Rock'n'Roll Band MarcelaWoodmana,“ přibližuje hudební program jeden z organizátorů Miroslav Slaný. V půl jedenácté večer pestrou směsici kapel i žánrů zpestří ohňostroj.

Bavit se na slavnostech ale kromě pivařů budou i sportovci a děti. „Litovelský otvírák se snaží nalákat za kulturou, dobrým pivem i zábavou celé rodiny. Pro ty nejmenší jsme připravili program na Malé scéně, kde vystoupí historické skupiny,“ dodává Slaný. Přespolní návštěvníky na slavnosti, na kterých loni osm tisíc lidí vypilo kolem tří set sudů piva a spořádalo přes tři tisíce šest set porcí jídla, bude z olomouckého Horního náměstí zdarma vozit kyvadlová doprava.

Zájemci mohou od devíti do sedmnácti hodin také nahlédnout do procesu výroby klasicky vařeného piva a vydat se na exkurzi pivovaru. Musí se ale nahlásit předem, zájem o komentované prohlídky je totiž velký. Jen loni se do spilek, varny a ležáckých sklepů vydalo na dva tisíce lidí. Vstup na pivní slavnosti je zdarma.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Lenka Strnadová

[Litovel] 10:00 [permalink] [reaguj]


O tom, že Humpolci pivní festival přirostl za ta léta k srdci, se o tomto víkendu přesvědčili všichni, kteří na Hudební festival Bernard dorazili. Alkoholické, ale i nealkoholické pivo teklo proudem a Horní náměstí zaplnili jak milovníci zlatavého moku, tak milovníci muziky pod širým nebem. Letos poprvé se zraky návštěvníků festivalu obrátily na jinou stranu náměstí a u desítek stánku se zaručeným zahnavačem žízně bylo živo. Na pestrém programu si našli své vyznavači dechovky, popu, rock and rollu i country. Ten správný šmak k pivu dodal v sobotu odpoledne oblíbený Vlasta Redl. Nadšené fanynky zase rozvlnil Michal Hrůza se svojí kapelou.

Foto

Podle tradičních pivních návštěvníků neměla akce chybu, organizace ale přece jenom malé mouchy měla. Nečekaná změna totiž zklamala nemálo fanoušků Petra Koláře. Ten zahrál o dvě hodiny dřív než bylo uvedeno v programu, a tak ti, co se vydali na festival speciálně za ním, měli smůlu. Troška zklamání vládla u vstupu na náměstí také kvůli stejně vysokému sobotnímu vstupnému i v sedm hodin večer.

Foto

Tradičně potěšila kapela Žlutý pes, která vedle rádiových hitů nezapomněla ani na ty své nejstarší. Atmosféra největší humpolecké akce se nezapřela a završil ji skvostný ohňostroj za doprovodu písně od skupiny Pink Floyd. Ani na závěr festivalu se nepolevilo v rytmu a Rock & Roll Band Marcela Woodmana doslova roztančil celé humpolecké náměstí. Pivo, dobrá muzika, klobáska a správná letní nálada - sečteno a podtženo, stálo to za to.

Zdroj a foto: i-vysočina.cz


Plocha pro chystanou stavbu pivovaru v chotěbořské průmyslové zóně musí být větší, než se původně předpokládalo. Zástupci města Chotěboř proto odhlasovali, aby se rozšířilo zastavěné území pro pivovar v zóně místo dřívějších 1000 čtverečních metrů na 2000. Pivovar v chotěbořské průmyslové zóně chtěl původně stavět podnikatel z Velké Británie, ale ze zdravotních důvodů rezignoval a svůj podíl přenechal českým kolegům. Stavba nového chotěbořského pivovaru by měla začít už v průběhu letošního podzimu.

Zdroj: Deník.cz


Absolutním hitem letošního léta je nefiltrovaná Holba, lidově nazývaná kvasničák. V nabídce je pouze jako sudová, takže nabízí dobrou příležitost vyrazit si na jedno do blízké hospůdky nebo u ní přijemně posedět na letní zahrádce. Nepasterovaná Holba je zatím k mání v několika šumperských hospodách i okolí. Zajít si na ni můžete třeba do pivnice Disco 1 v Šumperku a výborně ošetřenou Vám ji načepují také v restauraci U Peterků v Petrově nebo v restauraci U Urbanů v Dolních Studénkách. Letos už její odbyt dosáhl 240 hl, což je ve srovnání s loňskem o 40 procent více a celkově lze předpokládat prodej až 700 hl.

Kvasničák je pivo s přirozeným obsahem neodfiltrovaných pivovarských kvasinek. Má lahodnou osvěžující chuť, kterou získává dlouhým zráním v ležáckém sklepě.“ Jeho minimální doba je 30 dní a pak se z ležáckých tanků stáčí přímo do sudů.” říká Vladimír Zíka z pivovaru Holba, který potvrzuje oblibu tohoto výjimečného produktu a vyjadřuje plány do budoucna.“ Díky rostoucí poptávce chceme ještě během léta počet hospod rozšířit nejen v Šumperku, ale i okolí. Nezávisí to však jen na nás, rozhodující je především vybavení hospod. Kvasnicové pivo je tzv. živé se zvýšeným obsahem aktivních kvasinek a proto potřebuje stabilně nízkou teplotu, podobnou při jaké zraje v pivovaru v ležáckém sklepě. Je tedy nutné uchovávat ho ve sklepích nebo velkoobjemových chladicích boxech.“ Právě vysoké nároky na skladování i jeho ošetřování způsobily, že od výčepu téměř zmizelo a to i přesto, že zájem o něj je obrovský,” říká Vladimír Zíka. Kvasnicové pivo nejenže podporuje dobré trávení, ale je současně bohatým zdrojem vitamínů i dalších zdraví prospěšných látek a díky osvěžující chuti ideální pro zahnání žízně.

Zdroj: Holba.cz


Pivovar Černá Hora uzavřel na začátku tohoto roku smlouvu s Českým svazem cyklistiky o partnerství mezi pivovarem a olympijským reprezentačním týmem v kategoriích junioři U23, Elite a reprezentanty cyklistiky v BMX. Smlouva se týká propagace Pivovaru Černá Hora během přípravy na Olympijské hry v Pekingu 2008 a na Olympijských hrách Peking 2008. Členem českého ambiciózního olympijského týmu je například cyklistka a zároveň rychlobruslařka Martina Sáblíková a třináctý závodník celkového pořadí Tour de France Roman Kreuziger.

Foto


Britský odborný časopis Beers of the World (Piva světa) vyhlásil vítězem druhého ročníku soutěže nejlepší piva světa v jedné ze čtyř hlavních kategorii, kategorii ležáků, pivo značky Primátor Exkluziv 16%, kterou vyrábí Pivovar Náchod, a.s. Vítězem v dalších hlavních kategoriích, kategorii piv typu Ale anglického typu byl vyhlášen belgický Tripel Karameliet. V kategorii piv typu stout/porter zvítězil anglický Rouge Shakespeare Stout a v kategorii pšeničných piv německý Kaltenberg König Ludwig Weissbier. Soutěže se zúčastnilo více než 250 značek ze stovky pivovarů z Evropy včetně Velké Británie, USA a Austrálie. Mezinárodní porota, složená z pivovarských odborníků a novinářů, degustovala anonymně vzorky ve třech kolech. Vybrala celkem 20 piv a právě náchodský Primátor Exkluziv 16% zaujal porotu vedle vytříbené chutě i barvou a dalšími vlastnostmi špičkového piva.

Také další náchodská piva, prezentovaná v soutěži, uspěla. V dílčí kategorii nejlepší tmavý ležák byl nejlepším pivem vyhlášen Primátor Dark a v dílčí kategorii nejlepší vícestupňový ležák Primátor Exkluziv 16%. Patrně největším překvapením pro porotce bylo v konkurenci německých piv umístění pšeničného piva Weizenbieru z náchodské produkce na druhém místě v kategorii pšeničných piv.

„Vítězství našeho v piva v hlavní kategorii i úspěchy dalších našich značek v dílčích kategoriích chápeme jako výraz ocenění práce všech, kteří chtějí a hlavně umějí v náchodském pivovaře uvařit vysoce kvalitní pivo a zároveň to vnímáme jako výzvu i závazek vyrábět to nejlepší pivo i do budoucnosti,“ uvedl Ing. Josef Hlavatý, generální ředitel a místopředseda představenstva Pivovaru Náchod a.s., který je zároveň členem prezidia Českého svazu malých nezávislých pivovarů a členem předsednictva Českého svazu pivovarů a sladoven. „Tento mezinárodní úspěch jen podporuje názor, že kvalitní pivo může vyrobit i malý, regionální pivovar a vyplácí se sázka na výběr kvalitních surovin a používání tradiční technologie“ dodal Ing. Josef Hlavatý.

Slavnostní vyhlášení a předávání cen

Pořadatel je pan Damian Riley-Smith (zastřešuje 4 časopisy). Soutěž je pořádána časopisem Beers of the World a slouží k propagaci nejlepších piv na světě.

Letos se vybíralo z více jak 250 piv (cca 100 pivovarů), slavnostně vyhlášeno pak bylo 20 piv - pouze vítězové.

Slavnostní ceremony proběhla ve stylovém pubu v samotném centru Londýna s ochutnávkou mnoha piv a zúčastnilo se jí cca 20 osob, za přítomnosti porotců a novinářů, pozváni byli jenom vítězové.

Foto

Hodnocení probíhalo anonymně ve třech kolech, v prvním hodnotili piva novináři, celkem 8 osob

Style

Class - vyhlášeni

Sub-Category - vyhlášeni

Category – vyhlášeni

Hodnocena byla piva podle Style a vybrán vítěz do tzv. Class category

V Class category byli k hodnocení přizváni sládci a pivovarníci, celkem 16 lidí, kteří vybrali vítěze tzv. sub-category.

Zde zaznamenal pivovar 2 úspěchy:

World´s best dark lager – Primátor Dark

World´s best strong lager – Primátor Exkluziv 16%

Protože piva byla naprosto výjimečná a mnohdy vítěz vyhrál jen o několik bodů, bylo rozhodnuto v sub category udělit tzv. HIGHLY COMMENDED což je něco jako druhé místo o prsa…

Zde pivovar získal 2. místo s Weizebierem , vyhrál Konig Ludwig z Německa.

Tímto oceněním celé vyhlášení začínalo a pivovar sklidil ohromný aplaus, jakožto češi vařící weizenbier.

O celkovém vítězi opět rozhodovali novináři, ti se shodli na absolutním vítězi v kategorii Category winners: pouze 4 ocenění

World´s best lager – Primátor Exkluziv 16% - absolutní vítěz, cca 20 stylů ležáků

Dále byly vyhlášeny:

World´s best ale – Belgie Tripel Karameliet

World´s best stout / porter – Anglie Rogue Shakespeare Stout

World´s best wheatbeer – Německo Konig Ludwig

Pivovar získal jako jeden z mála 4 ocenění!!!

Celkové předávání cen byl pro zástupce pivovaru exportního manažera Romanu Jansovou ohromný sugestivní zážitek


Koncert skupiny Iron Maiden, která v České republice vystoupí v rámci svého turné "Somewhere Back In Time - World Tour 2008", se bude konat v pátek 8. srpna na nově postaveném stadionu v pražském Edenu. Partnerem letošního koncertu se stal pivovar Budějovický Budvar, n.p , který je také exkluzivním dodavatelem piva na pražském koncertu Iron Maiden. Návštěvníci koncertu budou mít k dispozici 60 výčepů, o které se bude starat tým 140 lidí.

Již v pátek 8. srpna navštíví Českou republiku skupina Iron Maiden v rámci svého světového turné "Somewhere Back In Time - World Tour 2008". Příznivci této heavy metalové legendy se tak mohou opět po roce těšit na unikátní vystoupení, které se bude konat na nově postaveném stadionu v pražském Edenu. Atmosféru koncertu podtrhne i přítomnost Budějovického Budvaru, protože právě ten je partnerem letošního koncertu a exkluzivním dodavatelem piva v průběhu vystoupení. Koncert se uskuteční od 19:00 hodin.

„Je nám velkou ctí, že jsme se stali partnerem koncertu skupiny Iron Maiden, která je celosvětově nesmírně oblíbená a pro české fanoušky rockové hudby je téměř legendou,“ komentuje tuto událost Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru. Oblibu britské heavy metalové skupiny potvrzuje i ohromný zájem o vstupenky. V současné době je již téměř vyprodáno. Pro návštěvníky bude připraven také dostatek nepasterovaného světlého výčepní piva značky Budějovický Budvar. „Pro podobné obří koncerty máme připravenu speciální techniku a zvláštní technologii čepování. Asi 70 % objemu bude tvořit nepasterované pivo, které budeme čepovat přímo z cisteren. Kvalitní hudební zážitek tak doprovodí i pivo s nejvyšším stupněm čerstvosti,“ dodává Petr Samec. Pro návštěvníky bude připraveno 60 výčepních zařízení, o která se bude starat tým 140 lidí.

Koncert Iron Maiden není jediným, kde se v letošním roce fanoušci dobré hudby setkají s pivem z Budějovického Budvaru. Tento pivovar bude mj. i partnerem koncertu americké skupiny R.E.M., který se uskuteční již 17. srpna opět v Praze na stadionu Eden. Další hudební vystoupení pak Budějovický Budvar připraví pro fanoušky kvalitní muziky na tradiční Den v Budvaru, který se letos koná 13. září. V jeho průběhu vystoupí řada známých hudebních skupin na dvou pódiích (např. No Name, Code Red, Wanastowi Vjecy a další).

Skupina Iron Maiden připravila své světové turné "Somewhere Back In Time - World Tour 2008" při příležitosti vydání koncertního DVD „Live After Death“. Svým fanouškům skupina nabídne kromě novinek i exkurzi do historie, zaměřenou především na 80. léta, „Powerslave Tour“ z let 1984-85 a dále na klíčové okamžiky ze „Somewhere In Time Tour“ z let 1986–87. Skupina Iron Maiden zavítá do Prahy již po několikáté, naposledy zde vystupovala před třemi lety. Více informací o koncertu naleznete na stránkách www.stadioneden.cz.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Pražská developerská společnost Bohdalecká obchodní má stále v plánu přebudovat uzavřený domažlický pivovar na minipivovar, restauraci a hotel. Firma už má projekt a podala posledního června žádost o vydání stavebního povolení. Radnice ale tvrdí, že investor nesplnil smluvní termíny, a od smlouvy odstoupila. Podáme žalobu na neplatnost odstoupení, řekl jednatel firmy Jiří Kappel. Domažlice už hledají jiné investory a mají tři zájemce. "Čtyřikrát jsme Bohdalecké posunuli vydání stavebního povolení. Nestihli ani poslední termín do konce června," řekl starosta Miroslav Mach. "Termín pro předložení žádosti o stavební povolení byl prodloužen jedenkrát, a to 21. června 2007, dodatkem ke kupní smlouvě z loňského února," reagoval Kappel. Dodal, že žádost o stavební povolení podala firma 30. června. "Zastupitelstvo ale už 27. června schválilo, že s námi smlouvu ukončí. Považujeme výpověď za neplatnou a podáme žalobu," řekl Kappel. Bohdalecká navíc napadla stavební povolení sousedního Kauflandu, který má otevřít prodejnu v listopadu, také na ploše bývalého pivovaru. Zpoždění žádosti o stavební povolení způsobily podle Kappela problémy kolem územního a stavebního řízení Kauflandu. Investor protestuje, že nebyl přizván jako soused ke stavebnímu řízení, na jehož vydání navazovaly jeho smluvní termíny Bohdalecké. Neznali jsme podmínky stavby; Kaufland staví na pozemcích, na něž máme smlouvu, řekl Kappel. Domnívá se, že informace starosty "jsou účelově nepravdivé" vedené snahou vypovědět vzájemně podepsanou smlouvu z února 2007. Podle ní má investor získat bývalý pivovar za 7,23 milionu Kč. Mach ale řekl, že objekt, jehož historie sahá do roku 1341 a je jedním z nejstarších v Evropě, si město trvale ponechá a do dvou let ho za 40 milionů Kč přebuduje na sál, divadlo a galerii. V sousedním menším objektu bude minipivovar a restaurace, které radnice dlouhodobě pronajme. Koncem srpna bude mít město na stole studii. "Na podzim požádáme o peníze z evropského programu ROP. Do dvou let bude komplex stát," řekl Mach. Nájmy z pivovaru mají dotovat městskou kulturu. Pivovar bude naší obrovskou propagací, dodal Mach.

Zdroj: Cesty Plzeňského kraje.cz


Milovníci zlatavého moku měli v pátek v podvečer jedinečnou možnost seznámit se s chodským pivem. „Pivo je naše rodinná krev, vaříme je už 100 let,“ nadnesl při své přednášce o chodském pivu, která se konala v rázovité chodské restauraci U Sv. Jána v Trhanově, sládek z rodinného pivovaru v Chodové Plané Jiří Plevka.

Foto

Podle svých slov nemá na podobné přednášky příliš času, ale tentokrát rád udělal výjimku. „Dnešní beseda o pivu, to byl prima nápad pana Novotného představit Chodům ´jejich´ pivo. Pro chodské pivo jsme usilovali o ochrannou známku ještě před našímn vstupem do Evropské unie. Původně ji měly mít všechny značky, ale pak udělali v Bruselu změnu a všechna piva se musela přeregistrovat,“ řekl Deníku Plevka s tím, že Chodovaru to trvalo do počátku letošního roku. Nyní je rád, že se vše podařilo a zhruba před měsícem bylo Chodské pivo zapsáno jako značka do evropského věstníku. „České pivo není registrováno do dneška,“ dodal sládek.

A co se mohli návštěvníci besedy dozvědět? Například to, jaká chodská piva se vyrábějí a proč figuruje ve znaku pivovaru pes Albi. „Chodské pivo má jasně definované suroviny, ze kterých se vyrábí. Pivovar si dal do znaku psa Albiho. Je to proto, že pes byl ve znaku sladovnického cechu. U nás se traduje, že právě pes Albi našel pramen, který dodnes používáme k vaření piva. Prý je tam pořád a pramen hlídá,“ řekl nám sládek Plevka a dodal: „Chceme dělat to, co Čechy proslavilo. Krédem je udržet pro budoucí generace klasický český ležák, tedy pivo vyráběné za pomalého kvašení a nízkých teplot.

Zdroj: Domažlický deník | Autor a foto: Milena Cibulková


Muzikál Postřižiny, který bude za necelé tři týdny k vidění i v Nymburce, už navštívilo více než tři tisíce lidí.

Nevšední divadelní představení svede na jednu scénu profesionály – Jana Rosáka, Pavla Vítka, Pavla Landovského, Petra Jančaříka a další, ale i ochotníky. Spolu s nimi si zahraje několik starostů poberounských obcí, starosta Nymburka, ředitel pivovaru Nymburk, senátor Jiří Oberfalzer a dokonce i středočeský hejtman Petr Bendl.

Na jevišti se kromě lidí objeví také koně, kráva, koza, stařičký náklaďáček, motocykl z 20. let minulého století a třeba i více než sto let stará hasičská stříkačka.

„Diváci se mohou těšit na koupel Maryšky a paní hostinské v pivovarském sudu, odvážný skok pana De Giorgiho z pivovarského komína, na zabijačkové pochoutky i postřižinské pivo. Vše ozdobí původní hudba a originální pěvecké či taneční výkony,“ zvou organizátoři.

V Nymburce budou na programu hned dvě představení - 22. a 23. srpna vždy od 19 hodin. „Představení jsem viděl před čtyřmi lety a můžu říct, že opravdu stojí za to ho vidět,“ dodal ředitel nymburského pivovaru a jeden z účinkujících Pavel Benák s tím, že k ochutnání bude i speciální pivo, které k této příležitosti nymburský pivovar vyrobil.

Zdroj: Nymburský deník | Autor: Olga Ševčíková


Žatecký pivovar ze severu Čech nyní vyrábí 30 tisíc hektolitrů piva ročně. Přitom v roce 2002 to bylo jen osm tisíc hektolitrů a pivovaru hrozil zánik. Spasil ho nový majitel, angličan Rolf Munding. Ten zde investoval půl miliardy a pivo se snaží prosadit například v prestižních londýnských restauracích.

Foto

"Pohybuje se v mezinárodním obchodě dlouho, takže nám pomohl s exportem. Otevření cest do Anglie, Ameriky, Austrálie, to je jeho práce," oceňuje pomoc majitele současný obchodní ředitel Radek Vincík.

Pro pivovar je přitom vývoz životně důležitý. Polovina produkce se vyváží, roste například odbyt v Rusku. Naproti tomu v Česku se žatecké pivo prodává jen v okolí. I když...

"Jsme lokální pivovar, nemáme větší ambice. Ale je pravda, že ty lokální hranice se pořád rozšiřují, jak do našeho okolí přichází i jiné pivovary," vysvětluje Vincík. Žatecké pivo už je tak k dostání nejen v okrese Loun a jeho okolí, ale třeba na Karlovarsku, Mělnicku, Kladensku.

Ceny piva v Česku ale pořád nejsou takové jako v zahraničí. "Od začátku bylo naším cílem vařit vysoce kvalitní pivo. Tomu také odpovídají ceny. Snažíme se například dostat do prestižních restaurací. Ať je to ve středu Londýna nebo v trendových restauracích v Americe. Ceny jako tam si ale v tuzemsku dovolit nemůžeme," říká Vincík.

Proto není výjimkou, že když mladí Angličané, kteří ochutnali pivo v Londýně, přijedou do Žatce, nestačí se divit. "To se stává. Přijdou tady do restaurace, otevřou jídelní lístek a když vidí ceny, málem jim vypadnou oči,“ potvrzuje Vincík. Zatímco v Londýně je žatecké pivo za tři a půl libry, tedy přes 100 korun, v Žatci je za nějakých patnáct korun.

Zdroj: iDnes.cz | foto: Karel Kopáč


K haluškám jen Budvar

[čtvrtek, 7. srpen 2008]

Budějovický Budvar zahájil na Slovensku celoplošnou kampaň na prémiový ležák Budweiser Budvar. Kampaň je postavena na spojení piva a slovenských atributů - krásných slovenských ženách, Tatrách a haluškách. Cílovou skupinou jsou muži vyhledávající kvalitu. Na kampani spolupracovala pražská agentura Kaspen.

Zdroj: Ekonom iHNed.cz


Hudební festival Bernard začíná

[čtvrtek, 7. srpen 2008]

Kde bude od pátku do soboty na Vysočině největší koncentrace českých hudebních hvězd? Hned třináct kapel zahraje od 8. do 9. srpna na Horním náměstí v Humpolci. Konají se tam tradiční pivní slavnosti, které pořádá Rodinný pivovar Bernard.

Letos poprvé se oblíbená akce přejmenovala na Hudební festival Bernard.

Do Humpolce se chystá například Ewa Farna, skupina Vypsaná fixa, Děda Mládek Illegal Band a s poněkud tvrdší hudbou i Visací zámek. Svůj repertoár přednesou i populární Slováci z kapely No Name, ale také bouřlivák Vlasta Redl, Kapela Michala Hrůzy či Petr Kolář. „Dáváme prostor také regionálním kapelám a proto na festivalu zahraje dechová hudba Vysočinka a humpolecká country kapela Skaláci. Po několika letech se do Humpolce vrací i Rock'n'roll band Marcela Woodmana,“ říká k programu Zdeněk Mikulášek, tiskový mluvčí humpoleckého pivovaru Bernard.

Původně měla přijet zahrát i skupina Chinaski. „Kvůli tragickému úmrtí Pavla Grohmana z této skupiny se ale jejich vystoupení neuskuteční. Místo nich zahraje skupina Žlutý pes,“ zdůvodnil jedinou změnu v programu.

Sobotní závěr festivalu vyvrcholí komponovaným, dvacet minut trvajícím ohňostrojem s hudebním doprovodem.

Pivo ani prohlídky pivovaru chybět nebudou I když pořadatelé slavností upozorňují především na hudební program, pivo z produkce Rodinného pivovaru Bernard na Horním náměstí v Humpolci chybět nebude.

Jenom v loňském roce se podle Mikuláška vytočilo na festivalu 37 tisíc půllitrů piva. „Letos čekáme, že to bude ještě víc. V loňském roce jsme měli padesát šest výčepních kohoutů, letos jejich počet posílíme na sedmdesát,“ říká Zdeněk Mikulášek.

Z produkce pivovaru Bernard najdou milovníci piva na náměstí všechny produkty a všechny se budou prodávat za jednotnou cenu. Výjimkou budou jenom dva druhy nealkoholického piva,Bernard s čistou hlavou‘, které se budou v Humpolci po oba dva dny točit zdarma. „Chceme, aby se lidé, kteří sem jedou autem, mohli bezpečně a s čistou hlavou vrátit domů,“ vysvětluje záměr Mikulášek.

Osvé nepřijdou ani milovníci pivních soutěží. „Soutěžit se bude například v rychlosti a šikovnosti, ale rozhodně ne v množství vypitých piv,“ zdůrazňuje mluvčí pivovaru.

Jak se pivo vaří a co to všechno obnáší se dozvědí lidé na prohlídkách pivovaru Bernard. Čtyři vyškolení průvodci seznámí účastníky s tajemstvím výroby rezavého moku. „Skupiny si prohlédnou základní výrobní provoz pivovaru, podívají se k varnám, k tankům, i do stáčírny,“ připomíná.

Prohlídky pivovaru zdarma jsou naplánovány v sobotu od 9 do 14 hodin. Skupiny zájemců budou mít sraz u brány pivovaru, kde dostanou časové kupóny. „Maximální počet účastníků v jedné skupině je dvacet pět. Je o to obrovský zájem, v loňském roce se prohlídek zúčastnilo kolem šesti set lidí,“ zdůraznil.

Kvůli festivalu se musejí lidé projíždějící městem smířit s dopravními omezeními. Po dobu konání festivalu Bernard nebude povolen průjezd náměstím.

Vstupenky na Hudební festival Bernard je možné letos zakoupit za výhodnější cenu v předprodeji na internetu - v síti Ticketpro. Předprodej bude ukončen v pátek ve 12 hodin. Poté budou lístky k sehnání už jenom u vstupu. Vstupenky budou slosovatelné. Šťastní majitelé deseti permanentek se mohou těšit na zajímavé ceny. Všechny lístky budou navíc opravňovat majitele k bezplatné návštěvě Hliníkária - muzea zasvěcenému imaginární postavě Hliníka z filmu Marečku, podejte mi pero.

Děti do 15 let a důchodci budou mít vstup na festival zdarma. „Mládež, které bude od 15 do 18 let, bude označena speciálními páskami odlišné barvy, což jim znemožní kupovat si alkohol,“ dodal Mikulášek.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Ilona Muselová


Ojedinělý projekt vzniká v areálu bývalého pivovaru v Kostelci nad Černými lesy. Parta nadšenců sdružená ve společnosti nazvané podle pivovarnického motta „Dej Bůh štěstí!“ tady už několik let usiluje o vybudování pivovarnického muzea a funkčního pivovaru. „Máme rádi pivovarnictví,“ říká Milan Starec, jeden ze zakládajících členů společnosti.

Kdo přišel s nápadem vybudovat pivovarské muzeum?

Nápad pochází ode mě a mého společníka Tomáše Vodochodského. Oba máme rádi pivovarnictví, on navíc pochází přímo z rodiny pivovarníků. Společně jsme začali objíždět zrušené pivovary a sbírali předměty související s vařením piva. Pak jsme zjistili, že se nám už nechce přemísťovat získané předměty po stodolách, proto jsme se rozhodli najít objekt, kam bychom mohli vše umístit.

Proč padla volba právě na černokostelecký pivovar?

Chtěli jsme objekt, který by se časem dal využít komerčně. Proto jsme hledali pivovar, který by byl poblíž Prahy a hlavně se v něm nacházelo původní vybavení.

Jak vlastně váš pivovar vypadá?

Pivovar je z roku 1840. Pro nás bylo zajímavé, že v areálu není žádná nová zástavba. Část areálu se zachovala v originální klasicistní podobě poloviny 19. století a druhá část má industriální rysy parostrojního pivovaru z konce téhož století. Provoz zde skončil v roce 1994, pak začalo vše chátrat. Museli jsme vyřešit zastřešení a statiku zdiva.

Z kolika pivovarů jste vystavené předměty dovezli?

Zmapovali jsme asi 1500 pivovarů. Ty, z kterých jsme něco přivezli, se dají počítat na stovky.

Kdy k vám mohou lidé zavítat?

Zatím ještě nemáme pravidelnou otvírací dobu. O akcích v pivovaru informujeme na webových stránkách http//:pivovarkostelec.cz, případně se zájemci mohou s námi telefonicky domluvit, rád je provedu. Na podzim by se ale mělo vše změnit. Navíc bychom letos rádi otevřeli stylovou pivovarskou hospodu, kde budou využity některé z exponátů.

Zdroj: Mladá fronta DNES | Autor: Martin Stavěla


Čech zhodnotí britské pivo

[středa, 6. srpen 2008]

Poprvé v historii zasedne zástupce českého pivovarnictví ve finálové porotě největšího britského pivního festivalu.

Součástí akce, která se uskuteční tento týden v Londýně, je i soutěž o titul „Nejlepší pivo Velké Británie“. V šestičlenné finálové porotě bude hodnotit zúčastněné vzorky také Josef Tolar, sládek a výrobně – technický ředitel Budějovického Budvaru, n.p.

Do finále se musí nominované pivo většinou probít několika kvalifikacemi.

„Je mi velkou ctí, že jako první zástupce České republiky v historii budu členem poroty na největším britském pivním festivalu,“ komentoval pozvání do poroty Josef Tolar. Soutěž o „Nejlepší pivo Velké Británie“ má podle Tolara dlouhou tradici a velkou popularitu. „Vítězství v této soutěži je pro všechny britské pivovary významným úspěchem a vysoce ceněným triumfem,“ doplnil Tolar.

Festival, který v loňském roce navštívilo více než 65 000 lidí. Akci organizuje CAMRA (Kampaň za opravdové pivo), největší britská spotřebitelská organizace, která sdruřuje více než 90 000 členů.

¨

Volba „Nejlepšího piva Velké Británie“ bude na festivalu probíhat ve dvou kolech. V prvním kole bude celkem 33 porotců hodnotit 73 druhů piv v 6 kategoriích. Budvarský výrobní ředitel zasedne ve finálové porotě, která bude hodnotit šest vítězů těchto kategorií a pivo, které vyhrálo letošní soutěž „Zimní pivo Británie“ a bylo automaticky nominováno do finále.

„Za pozváním sládka a výrobně technického ředitele pana Tolara stojí jeho dlouholetá praxe, obrovské zkušenosti a také mezinárodní pověst ležáku Budweiser Budvar,“ zmínil tiskový mluvčí Budvaru Petr Samec.

„Jsme velmi rádi, že se pan Tolar stal členem poroty. CAMRA vždy uznávala pivovar Budějovický Budvar a jeho tradici ve vaření piva. Je fantastické, že při hledání našeho nejlepšího piva nám pomohou i zkušenosti sládka z Budějovického Budvaru,“ dodal za organizátory akce Tony Jerome.

Zdroj: Českobudějovický deník.cz | Autor: Edwin Otta


Většina ze všech 71 nejmenších českých výrobců piva s ročním výstavem od 500 do 1500 hektolitrů představí své produkty na prvním ročníku festivalu českých minipivovarů Slunce ve skle, který v sobotu 20. září pořádá Pivovarský dvůr v Plzni. Řekl to jeho zástupce Petr Míč. Podle něj zatím v České republice podobná přehlídka piva, kam by "nesměly" větší pivovary, není.

"Smyslem akce je dát ochutnat lidem pivo vyrobené poctivým českým způsobem, které na trhu nelze koupit. Na všech českých pivních slavnostech jsou přítomni také pivovary s výstavem kolem 300.000 hl, což už je průmyslová výroba," dodal. Plzeňští návštěvníci si budou moci odvést pivo například ze dvou "mikropivovarů" z Ostrova na Karlovarsku nebo z Prahy. Součástí akce, která začne ve 13:00, bude prezentace pivních specialit jednotlivých producentů.

"Přihlásilo se nám už 12 výrobců z Čech, ale to je teprve začátek. Doufáme, že ze solidarity přijedou také Moravané, i když víme, že je to k nám daleko," řekl Míč. Na programu bude degustace piv laickou porotou, jejímiž členy budou náhodně vybraní návštěvníci.

Součástí akce bude prodej tácků, nálepek, plakátů a dalších propagačních předmětů nejmenších českých výrobců piva. "Nebudeme tyto předměty, ani viněty, nabízet zdarma. Víme, že se s nimi tvrdě obchoduje," řekl zástupce plzeňského restauračního pivovaru. Například za etiketu Švejnarův hradní speciál nebo Dvořákův svatební ležák, jichž Pivovarský dvůr vyrobil kolem 200 kusů jako dárek, se na internetových burzách nabízejí ceny v řádu stovek korun. Etiketa tak bude k mání nejméně za desetikorunu.

"Poradil jsem všem miniaturním pivovarům, kam rád jezdím, aby ani etikety na PET lahve nedávaly zdarma. Burziáni je obratem nabízejí za padesátikorunu a skvěle na tom vydělávají," řekl pravidelný návštěvník českých pivních burz z Plzně. Jako příklad jmenoval viněty deset let fungujícího Pivovaru Modrá hvězda v Dobřanech na Plzeňsku, kam přijížděly měsíčně desítky lidí a žádaly zdarma obrázek do sbírky. Pak jsem je potkal na burze a nestačil jsem se divit, dodal.

Zdroj: Plzeň.cz | Autor: Václav Prokš


Pivovaru Pernštejn v Pardubicích poklesla v prvním pololetí roku 2008 výroba piva na zhruba devadesát procent. Obchodní ředitel Václav Moravec uvedl, že je to v souladu s prodejem piva všech pivovarů v tomto období.

"Především pivovar Pernštejn musí o sobě dávat více vědět, musí se více zviditelňovat a tím trošku stavět hráz megapivovarům, které dávají ukrutné prostředky do marketinku a do reklamy, což si tento pivovar nemůže dovolit v této oblasti konkurovat."

Audio zde...

Zdroj: Rozhlas.cz | Autor: Alena Michálková


«« « Strana 411 z 512 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI